fbpx

Moji 3-je top nasveti, kako se lahko učinkovito in hitro naučite angleščine

Hitro učenje angleščine je lahko tudi zabavno in zanimivo – in nič kaj zahtevno.

V tem simpatičen članku vam bom razkrila, pet svojih trikov, kako si lahko hitro zapomnite osnovne angleške fraze (in, ne vaš spomin, nima nobene povezave s tem).

Obenem pa vam bom tudi podala praktične nasvete, kako lahko hitro opravite pogovor z maternim govorcem (in kako se ob tem izognete strahu pred govorjenjem – presenečeni boste, ko vam bom povedala, da imate že dovolj znanja o jeziku, da lahko pogovor začnete, četudi niste obiskovali tečaj angleščine).

Še več, podala vam bom tudi uporabne metode za hitro učenje angleščine in vas hkrati opozorila na najpogostejše napake pri hitrem učenju angleščine (in, da sem spada tudi napaka učenja na pamet in vestnega oblikovanja seznamov besed).

Hitro učenje angleščine: mojih 5 odličnih trikov, kako si lahko hitro zapomnim angleške besede

Možgani so ustvarjeni za jezike, saj je jezik za njih orodje in ne le vsebina informacij, ki jih morajo po hitrem postopku predelati.

Zato je najboljši način, da se jezika učinkovito naučimo in s tem tudi besed, da se “potopimo” v jezik oziroma v tujejezično okolje (in, ne, pri tem nam ni treba odpotovati daleč stran – saj se jezika lahko naučimo tudi doma – tako učenje angleščine je prav tako zelo učinkovito, saj nam prihrani ogromno časa in tudi denarja).

Tukaj je mojih 5 uporabnih trikov, kako si hitro zapomniti angleške besede:

  • Flashcard-i oziroma slike – preko slik stimuliramo možgane, da besedo povežejo z neko predstavnostno vsebino ali še boljše z zgodbo, ki jo slika predstavlja, kar pomeni, da bomo angleščino usvojili s svetlobno hitrostjo, ob tem, ko bomo besedo iskali si bomo namreč v spomin priklicali sliko (slike lahko preprosto poiščete tudi v Google brskalniku, pod zavihkom slike)  in ne prevoda, kar nas pripelje do naslednjega trika,
  • Besed si ne prevajajte – vsaj ne veliko. Kot začetniki vam to orodje lahko pride prav, a si poskušajte še zraven narisati sliko ali jo poiskati – ne zapisujte si le golih besed, saj ko se boste želeli spomniti angleške besede, se boste spomnili slovenske, kar pa vam ne bo delalo usluge pri tem, ko boste želeli besedo povedati na glas,
  • Besed se učite preko ugank, kar pomeni, da aktivirate tudi logični del možganov, ki aktivira vašo prirojeno radovednost in iskanje rešitev, kar je osnovna naloga možganov, zato bo hitro učenje angleščine s tem potekalo še hitreje (*mojo e-knjigico z 10-imi prikupnimi angleškimi ugankami si lahko naložite tukaj)
  • Ne ozirajte se na slovnico, ampak na sporočilo – to, da boste izbrali pravilni slovnični čas in pri tem izgubili morebiti kar nekaj časa, pri tem pa tvegali, da se vas bo polastil strah pred napakami in zato ne boste predali sporočila, kot bi hoteli, vam ne bo naredilo nobene usluge – jezik namreč niso le besede ali slovnica, so tudi vaša energija, stik z očmi, vaš nasmeh in konec koncev tudi vaš način komuniciranja ( kar pomeni tudi ton glasu, morebiti vaš naglas, itd.)
  • Improvizirajte – pogosto mi moji učenci s težkim srcem zaupajo, kako morebiti niso vedeli besede in so se “znašli” kako drugače – to kar vidijo oni kot poraz in pogosto usodno napako, jaz vidim, kot zmago – to, da se znajdemo in sporočilo v danem trenutku predamo je popolna zmaga in nikoli ne kaže našega pomanjkanja, kvečjemu kaže našo ustvarjalnost in trud.

Kako se hitro pripravim na pogovor z Angležem?

Zgornji triki vam bodo nedvomno prišli prav, ko se boste pripravljali na pogovor z Angležem – in, da res je bolj pomembno to, kaj poveste in ne kako.

Pri vsem tem pa ima jezik izredno majhno težo.

Kaj se dogaja?

Namreč pri govoru ali pogovoru je na delu tudi kontekst ali sobesedilo, kar vključuje tudi to, kje ste in o čem se pogovarjate.

Na primer, če boste šli na poslovni sestanek o nakupu novega avtomobila, potem veste, da se ne boste pogovarjali o žemljicah. Torej vam bodo okoliščine v pomoč in mnogokrat prav te “rešijo” kakšno jezikovno zagato, kar pomeni, da vas naj ne skrbi, da bi vas spraševali o nečem, na kar ne bi vedeli odgovora, še več, zelo pogosto se zgodi, da “zmrznemo” zaradi strahu pred govorom, kot pa zaradi neznanja angleščine.

Kako se torej hitro in učinkovito pripraviti na pogovor za Angležem?

Nervozno iskati besede in si jih zapisovati na list papirja in se učiti na pamet nima smisla, prav tako, če niste navajeni na ta način memorizirati informacije, bo le to še dodatno otežilo vašo situacijo in povzročilo, da boste zares ostali brez besed.

Moji nasveti, kaj storiti, da se hitro in učinkovito pripravite na pogovor z Angležem so…

  • Umirite svoj um in vedite, da vam poleg jezika služijo tudi drugi načini komunikacije, kot na primer, roke (gestikulacija) ali grafi, slike, itd. – in, da jih boste uporabili, če bo to potrebno – zapomnite si: V dialogu imate vedno sogovornika, ki vam bo pomagal iz zagate, pomembno je, da veste, da ne greste na ocenjevanje iz slovnice, ampak na pogovor),
  • Zavedajte se, da boste naredili napake, predvidite jih in se pomirite okoli tega – važno je sporočilo in ne kako boste nekaj povedali (pri tem si pomagajte z izbiro slik, morebiti kakšnih napisanih beležk ali besedila, ki ga lahko pokažete, v primeru, da bi se pri komunikaciji zataknilo),
  • Če boste izbirali in se učili angleških besed, jih berite na glas, kar pomeni, da boste besede slišali in kar je še več, slišali boste sami sebe – kar je odločilnega pomena pri učenju, kot je hitro učenje angleščine in priprava na pogovor z Angležem,
  • Prav tako se zavedajte, da pogovor z maternim govorcem, kot je na primer Anglež, ni nič kaj drugačen, kot pogovor z drugimi tujci, še več, največ pozitivnih izkušenj boste izkusili prav z maternimi govorci: le-ti so izredno navdušeni nad našim trudom, kako govorimo angleško in, ne, niti naglas jih ne moti, še več; prav “naš” naglas jih očara (preverjeno iz svojih izkušenj),
  • Slušni posnetki, ki so del tečaja angleščine, lahko delajo “čudeže”, kajti če jih boste redno poslušali in svojo uhico navadili na angleško izgovorjavo, ritem in potem tudi pomen besed, boste tudi lažje prepoznali angleški jezik oziroma razumeli sogovorca.
Pri pogovoru s sogovorcem lahko uporabljamo tudi druge načine komunikacije – jezik je le eno izmed njih.

Za konec pa bi želela z vami deliti še …

Nekaj najpogostejših napak pri učenju angleščine (in kako jih lahko odpravim) …

In ki jih počnemo morebiti nevede ali vede, morebiti je razlog prav premalo časa ali prevelika motivacija …

Slednja je namreč pogosto kriva, da ne dokončamo zadanega načrta – če ga sploh imamo.  

Če ste morebiti ob tem dvignili obrv, naj vam razložim, za kar gre …

Poglejte …

Učenje angleščine je učenje veščine in zato je poglavitno, da se je učimo redno oziroma sestavimo svoj “neprebojni” načrt za hitro učenje angleščine – kar pa ne pomeni, da moramo zato zapraviti ure in ure – preprosto se odločimo, da se bomo začeli učiti angleščine v torek popoldne od 17.00 do 17.30.

Potem se odločimo, kako se je bomo učili.

Pri tem nam lahko pomagajo izkušnje, ki jih imamo še iz šole ali službe, kako se najrajši učimo ali kateri medij najrajši spremljamo (televizija, radio, Youtube, Facebook, video igrice, knjige, itd.) in kaj radi počnemo – kaj je tisto, kar nam nariše nasmešek na obraz?

Recimo, da so to recepti. Naslednji korak bi bil, da izberete Youtube kanal, kjer v angleščini predstavljajo recepte in se tako učite prvih besed v angleščini – drugi korak pa, da po navodilih ali angleškemu receptu tudi pripravite kakšno jed. Spontano boste razširili besedišče tudi na druga področja.

S tem boste angleščino usvajali redno in tudi motivacije vam ne bo pošlo – še več motivacija bo cel čas prisotna in je ne bo ne preveč ali premalo (namreč, da je motivacije za ta pravo količino je zelo pomembno, na začetku lahko preveč le-te škodi procesu, saj najprej angleščini namenimo ogromno časa, morebiti preveč kot ga sploh imamo, potem pa le-tega zmanjka, motivacija nam pade in se angleščine tudi ne učimo več).

Poleg motivacije in časa je pomembno tudi vaše prepričanje o tem, koliko ste “talentirani” za učenje jezika; pogosto mi namreč moji učenci povedo, da jim angleščina ne gre, da niso talentirani, kljub temu, da ko spregovorijo, angleščina steče in jezik dejansko obvladajo – gre za trdo prepričanje, ki ste ga usvojili morebiti na poti vašega učenja angleščine že kot majhni otroci in ga je zato pomembno spremeniti – seveda vam ob tem lahko pomaga tudi moj individualni tečaj angleščine.

Se beremo spet naslednjič.

Katja, učiteljica angleščine pri Angleščina za vsakogar s Katjo

P.S. Če že vse to delate – odlično, le tako naprej. Upam, da sem vam z mojim zapisom pomagala premostiti morebiti kakšno zagato pri učenju angleščine. Več podobnih zapisov o učenju angleščine pa si preberite še v članku učenje angleščine za začetnike.