fbpx

To napako pri učenju angleščine sem delala tudi jaz …

Hello,

Verjamem, da si želite postati odličen govorec angleščine in jo ne le v nulo razturati in se je več nikoli bati, ampak jo imeti tudi radi …

Kar je realen in popolnoma dosegljiv cilj (kako le to doseči po čimkrajši poti si lahko preberete tukaj) …

In pri tem vas kot mentorica angleškega jezika 1000% podpiram.

Ampak …

Cilj, da boste govorili angleščino morebiti ni dovolj …

Veliko krat cilj, da boste bolje govorili angleščino kot materni govorec ali le zadosti, da vas v tujini “ne prodajo” ne zadostuje …

To, da želite postati boljši govorec angleščine za sabo potegne tudi to, da boste morali na neki točki prilagoditi svoj čas, spremeniti morebiti celo svoje navade (svoj urnik boste prilagodili angleščini, zaupali boste sebi, iskali boste kraje in sogovorce angleščine, kar privede do tega, da boste počasi, a vestno postajali pravi govorec angleščine).

Poleg cilja so namreč pomembne tudi veščine. In sam proces spremembe.

Podobno kot pri dieti, ko želimo shujšati.

Da bi shujšali moramo poleg cilja spremeniti svojo prehrano in kakor hitro storimo to, se začnejo dogajati spremembe, ki so pomembnejše morebiti od samega cilja.

To, da se navadimo bolj zdravo prehranjevati, morebiti celo ukvarjati s športom, je pomembnejše od tega ali bomo zastavljeni cilj dosegli.

In podobno je pri učenju angleščine – cilj je odlična motivacija, ki nas lahko venomer postavi nazaj na progo, ko tečemo proti njemu, a če si spotoma ne  nabiramo veščine oziroma se ne spreminjamo, cilja po navadi tudi ne dosežemo.

Tako tudi pri učenju angleščine je sprememba iz maternega govorca v dvojezičnega zelo pomembna – in ne le cilj, ki sig a zastavimo na začetku.

Poleg jezika se moramo naučiti tudi drugih veščin, kot je veščina komuniciranja ali pisanja.

Kdo pa je pravi govorec angleščine?

In, ne to, da boste bolje govorili angleščino, ne pomeni, da boste morali imeti vedno dežnik sabo kamor koli boš šli, kot “tipičen Britanec”, ampak preprosto to, da boste morali stvari delati drugače, kar pomeni, da si boste morali za angleščino morebiti vzeti čas, uporabiti druge metode učenja, kar pomeni, da boste morali premisliti o tem, kako se angleščine učite, kaj je tisto, kar vam dela največ izzivov pri učenju angleščine in česa točno se želite naučiti (a je to govor ali morebiti pisava, ki vam guba čelo) ali pa najeti mentorja za učenje jezika.

Vse to vam bo v pomoč, ko boste postajali pravi govorec angleščine, ki ne pomeni samo brezhibnega znanja angleške slovnice, ampak morebiti nekoga, ki je samozavesten v svojem govoru in ki se ne boji delati napak in se iz njih učiti.

Namreč modrost, ki sem se je tudi jaz morala naučiti na poti do svojega cilja je, ta, da je najpomembnejpa pot, ki jo prehodim – kaj se naučim o sebi in svojih zmožnostih.

Šele takrat bom popolna v svojem delu. Šele takrat bom popolna govorka angleščine.

Take care.

Se bereva spet naslednjič.

Katja, mentorica za angleški jezik pri Angleščina s Katjo

P.S. Če bi želeli svojo angleščino obogatiti še za kakšno besedico ali dve več ali morebiti konkretno začeli svoj trening, vam z veseljem priskočim na pomoč. Več o meni in mojih tečajih si lahko preberete tukaj.