fbpx

To so najpogostejše napake, ki jih začetniki počnemo pri učenju angleščine

Učenje angleščine za začetnike ne poteka enako kot učenje angleščine pri ostalih stopnjah in je lahko na začetku kar strašljiva za nekoga, ki se z angleščino sreča na novo ali začne ponovno, po dolgih letih pavze.

A upam si trditi, da boste z mojim zapisom uspeli premagati strah, zavihati oba rokava in se podati na nepozabno angleško pustolovščino.

Tukaj vam bom namreč razložila, kako se lahko začnete učiti jezika že danes tudi kot začetnik.

Pokukali bomo še v zakulisje učenja jezika, prav tako pa vam bom tukaj zaupala, zakaj menim, da se lahko naučite angleškega jezika, ne glede na starost ali celo talent …

Pa začnimo na začetku …

Učenje angleščine za začetnike ni podobno učenju na pamet

Učenje (tujega) jezika ni podobno učenju letnic ali drugih informacij, zato ni smiselno, da se jezika učimo na pamet – čeravno se zdi ta metoda še kako dobrodošla na začetku, ko jezik komaj spoznavamo.

Poglejte …

Jezik je namreč orodje, s katerim se izražamo ali s katerim svoj notranji svet prenesemo v zunanji svet. Jezik je prav tako tisto orodje, s katerim svoja čustva opišemo, zato so procesi v možganih, ko gre za usvajanje besed v tujem jeziku, kompleksnejši, kot pa če se recimo učimo neke informacije, kot so ime in priimek, letnice ali telefonske številke – slednjim rečemo pogosto tudi “hladne informacije” ali “informacije brez vsebine”.

Pri učenju na pamet namreč naši možgani shranjujejo informacije v kratkoročnem spominu oziroma na način, da so nam vedno pri roki, saj morebiti z njimi operiramo vsak na enak način in zato ni potrebno veliko truda, da jih le-ti prikličejo ali uporabljajo.

Namreč številko ali nek naslov boste redko kdaj kreirali drugače, kot pa ti stojijo v resnici. A besedo na drugi strani, pa lahko v stavku poveste na veliko načinov … in jo tudi sicer drugače uporabite, kar pomeni, da boste npr. besedo jezik lahko uporabili tako, da rečete: Tuj jezik je neverjetno orodje za spoznavanje novih ljudi … ali Pokazala mi je jezik :).

Učenje angleščine je veščina …

Učenje jezika je namreč najbolj podobno učenju veščine – kot recimo plavanju, kolesarjenju ali košarki.

Da bi res obvladali vse te veščine se jih ne bomo učili tako, da bomo sedeli v učilnici in si risali zamahe ali računali kot, pod katerim vržemo žogo v koš, ampak tako, da bomo odšli trenirat plavanje v bazen ali, v primeru košarke, na košarkarsko igrišče.

In ker vem, da se učenja košarke nikoli ne bi lotili kot učenja na pamet – zakaj bi to počeli, ko se učite jezika?

Prepogosto namreč v povezavi s to metodo slišim, da mi moji učenci povedo:

Besed si enostavno ne zapomnim, imam pač slab spomin

Ko pa jih vprašam, kako se učijo besed, mi skoraj vsi brez izjeme povedo, da tako, da si delajo sezname, si besede prevajajo in da se jih učijo na pamet.

Besed si torej ne moremo zapomniti, ne zato, ker bi imeli slab spomin, ampak zato, ker se jih učimo na pamet.

Učenje angleščine za začetnike

Učenje angleščine za začetnike; uporabljati prevajanje ali ne?

Poleg učenja na pamet se pri učenju angleščine začetniki zelo radi poslužujejo metode prevajanja. Gre za to, da si angleško besedo preprosto prevedemo s pomočjo dvojezičnega slovarja ali drugih aplikacij na spletu.

Prevajanje je dokaj naravni mehanizem možganov, ko ti poskušajo neznano besedo po liniji najmanjšega odpora odpeljati po cesti, ki je že speljana – in to je v vaš materni jezik.

A poglejte …

Četudi se sprva zdi enostaven in priročen proces, se možgani pri tem izredno utrudijo; namreč to lahko rečemo je enako, kot če bi delali obvoze po nepotrebnem in bi zato pokurili več bencina, kot bi bilo ekonomično – na koncu bi vaš avto obstal, na cilj pa ne bi morebiti nikoli prišli.

Torej kaj se dogaja?

Pri prevajanju krepite vezi med obema centroma oziroma krepite veščino prevajanja in se ne učite nujno tujega jezika.

Na začetku je seveda povsem naravno, da posežete po tem orodju oziroma veščini, saj vam prevajanje omogoča, da se s tujim jezikom spoznate oziroma, da postavite neke “znane okvirje”, ko ga povsem naravno primerjate s svojim že znanim jezikom, kar pomeni, da možgani iščejo znane vzorce tudi v tujem jeziku, da “preverijo”, če se lahko s tem tujim jezikom “povežejo”.

A pri tem moramo biti zelo previdni, da ne postane prevajanje naše stalno orodje pri učenju jezik, kar hitro lahko namreč le-to postane naše edino orodje, kar pomeni, da bomo za vedno govorili “angleščino s slovenskimi strukturami” saj bomo le-te venomer prevajali v angleščino.

Najboljši način, kako se dejansko ogniti prevajanju in usvajati tuji jezik že na začetku je, da se prevajanju po začetni fazi hitro izognete ali, da ga sploh ne uporabljate.

Učenje angleščine za začetnike

Gradiva za učenje angleščine za začetnike

Prevajanju in učenju na pamet se lahko uspešno izognemo tako, da izberemo pravo gradivo. Namreč vsak izmed nas pozna že nekaj osnovnih besed v angleščini, kot so pozdravi ali morebiti številke, zato vam lahko pri prvih korakih pomagajo tudi spletni tečaji, kot je recimo moj uvodni tečaj angleščine, kjer poleg pozdravov in osnovnih vprašalnic v paketku dobite še slušne posnetke in dodatnih vaj v obliki e-knjige. Tako lahko svoje prvo znanje usvojite popolnoma samostojno, brez učitelja, v svojem času in ritmu.

Če pa želite, seveda, lahko za dodatna znanja in nasvete ali vprašanja, pokukate kar na moj FB profil Angleščina za vsakogar, kjer si lahko poleg nasvetov o učenju angleškega jezika, ogledate moje kratke videe, kjer razlagam zagate o angleški slovnici ali pa se pozabavate z angleščino preko ugank o angleškem jeziku.

Preden začnete, pa si preberite tudi to …

Še preden si nogice in rokice namočite v morje angleških besed, bi vas želela povabiti še sem … in, ne ne bom vam obljubila čarobnega napitka, sem pa tukaj opisala dve metodi učenja jezika, ki lahko zavirata vaš napredek in vam podala tudi praktične nasvete, kako narediti prve korake – tudi brez sogovorca ali učitelja angleščine. Več o tem pa si preberite tukaj.

Have a great day 🙂

Katja, ponosna učiteljica angleščine pri Angleščina za vsakogar s Katjo